Zelf energieaudit uitvoeren met nieuwe app

donderdag 25 januari 2018 11:00
Zelf energieaudit uitvoeren met nieuwe app

“Welke renovatiemogelijkheden zijn het meest geschikt voor woning” 

De Vlaamse onderzoeksinstelling EnergyVille lanceert in de provincies Oost- en West-Vlaanderen een tool waarmee bewoners zelf een energieaudit kunnen uitvoeren. Homefit gaat een stap verder dan vergelijkbare tools, door persoonsgebonden data in het algoritme te betrekken. Zo ziet een bewoner - zonder plaatsbezoek - welke renovatiemogelijkheden het meest geschikt zijn voor zijn woning en hoeveel hij kan besparen.

De tool is online beschikbaar en wetenschappelijk onderbouwd door EnergyVille, een vereniging van de Vlaamse onderzoeksinstituten KU Leuven, VITO, imec en UHasselt. Er bestaan al gelijkaardige tools, "maar de meeste baseren zich op de statische kenmerken van een woning en houden geen rekening met het aantal bewoners en hun gedragingen", aldus Leen Govaerts van EnergyVille.

Homefit

Het Homefit-model linkt data aan optimale renovatiemogelijkheden, gebruikspatronen en energieprestatiemodellen. Dat moet resulteren in een accuraat, duurzaam en wetenschappelijk-onderbouwd renovatieadvies.

Vlamingen kunnen kosteloos gebruik maken van de Homefit-tool. Dat is - gezien het groot aantal woningen dat nood heeft aan een energierenovatie - nodig volgens EnergyVille, dat voor het project samenwerkt met de energie-start-up Cozie. De lancering vond dinsdag plaats in Oost- en West-Vlaanderen, de andere provincies volgen in de loop van 2018.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...