Zeven maatregelen om de huurmarkt nieuw leven in te blazen

donderdag 07 juli 2016 12:04
Zeven maatregelen om de huurmarkt nieuw leven in te blazen

“Eigenaars stimuleren om hun woning te verhuren” 

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) heeft een reeks maatregelen klaar om het aanbod op de huurmarkt te verhogen. Eigenaars kunnen rekenen op een aantal voordelen die hen moeten stimuleren hun woning te verhuren. De conceptnota zou nog voor het parlementaire zomerreces aan de Vlaamse regering worden voorgelegd.

Elke kleine reparatie moet in contract staan

Homans wil geschillen tussen huurder en verhuurder vermijden door de verplichting in te voeren om bij alle herstellingswerken een document te ondertekenen en dat bij het huurdossier te voegen. Op die manier zijn misverstanden niet meer mogelijk. Verhuurders zullen ook verplicht zijn om altijd een plaatsbeschrijving op te stellen, conform de richtlijnen van de overheid.

Huurcontract van negen jaar wordt de norm

Homans wil af van de kortetermijncontracten en voert de contracten van negen jaar weer in als standaard. Dat biedt meer stabiliteit voor de verhuurders en komt de woonzekerheid van de huurder ten goede. Alleen als beide partijen akkoord zijn met een kortlopend contract zal dat nog mogelijk zijn.

Subsidies voor wie goedkoop verhuurt

Verhuurders die zich richten op lagere lonen kunnen rekenen op een financiële tegemoetkoming als ze zich aan een bepaalde maximumprijs houden. Dit systeem is vooral bedoeld voor huurders die net te veel verdienen voor een sociale woning en net te weinig om een eigen huis te kopen.

Geld om zélf discriminatie aan te pakken

Om de discriminatie op de huurmarkt aan te pakken, wil Homans subsidies geven aan verhuurderssyndicaten om zelf campagnes tegen de discriminatie van kandidaat-huurders te organiseren.

Contract stopzetten voor renovatie

De minister wil het de eigenaars gemakkelijker maken om een contract tijdelijk of permanent te kunnen stopzetten voor een renovatie van de woning.

Kosten zonnepanelen doorrekenen

Wie zonnepanelen plaatst op een woning of extra isoleert, mag de kosten daarvoor gedeeltelijk doorrekenen aan de huurder.

Alternatief voor 'stigmatiserende' OCMW-waarborg

Homans wil starten met een 'anonieme' huurwaarborg van de Vlaamse overheid die de huurder rechtstreeks kan betalen aan de eigenaar.

(Bron: CIB Vlaanderen)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...