Zowat 45 procent van woningen aan de kust is tweede verblijf

vrijdag 24 april 2015 16:00
Zowat 45 procent van woningen aan de kust is tweede verblijf

“Voor het eerst werd het hele Vlaamse gewest onder de loep genomen” 

Zowat 45 procent van de woningen aan de kust is een tweede verblijf. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse regering. Het is trouwens voor het eerst dat die het aantal tweede verblijven in het hele Vlaamse gewest onder de loep neemt, voordien gebeurde dat enkel voor de kust.

Het Vlaamse gewest telt iets meer dan 212.000 tweede verblijven. Het gaat om 158.000 woningen in gewone gebouwen of appartementen en 54.000 in vakantieverblijven gelegen op verblijfparken als Centrparks en Sunparks, op campings of in recreatiegebied.

Het merendeel daarvan, zowat 104.000, bevindt zich, weinig verrassend, in de negen kustgemeenten. Het populairst zijn Knokke-Heist, met bijna 19.000 tweede verblijven en Middelkerke (bijna 18.000). Koksijde, De Haan en Oostende tellen 10.000 tot 14.000 tweede verblijven en in Bredene, Nieuwpoort, Blankenberge en De Panne zijn dat er tussen de 7.000 en 8.000. 

Steden

In de top vijftien van gemeenten met veel tweede verblijven duiken ook enkele steden op. Het gaat om Gent, Brugge, Kortrijk en Hasselt. De onderzoekers wijzen er op dat het in vergelijking met het totale aantal bewoners het om geringe aantallen gaat. 

Bekijken we de top vijftien van gemeenten met veel tweede verblijven in relatieve termen, dus ten opzichte van het totaal aantal woongelegenheden, dan verdwijnen de steden uit de lijst. Aan de top van de lijst staan opnieuw de 9 kustgemeenten, maar wel in een andere volgorde. Koplopers zijn deze keer de gemeenten De Haan en Middelkerke, waar bijna 60 procent van de woongelegenheden in gebruik is als tweede verblijf. In Nieuwpoort, De Panne, Bredene, Koksijde en Knokke-Heist gaat het om ongeveer de helft van de woongelegenheden. In Blankenberge is 'maar' 39 procent van de woongelegenheden tweede verblijven en in Oostende gaat het slechts om 21 procent. Naast de kustgemeenten zien we ook enkele gemeenten uit de Antwerpse Kempen en in het Maasland in de top vijftien. 

Vlaamse gewest

Wat een opsplitsing naar provincies betreft komt na West-Vlaanderen de provincie Antwerpen met 36.493 tweede verblijven of 4,4 procent van alle woningen. Oost-Vlaanderen telt 26.058 tweede verblijven, maar die maken 'slechts' 3,8 procent van alle woongelegenheden uit, terwijl de 15.743 tweede verblijven in Limburg 4,1 procent van alle woningen uitmaken. In Vlaams-Brabant zijn er het minst aantal tweede verblijven.

Het is de eerste keer dat de Vlaamse regering het aantal tweede verblijven in het hele Vlaamse gewest onder de loep neemt. Voordien gebeurde dat enkel voor de kust. De studiedienst van de regering deed het onderzoek in samenwerking met Toerisme Vlaanderen. De berekeningen gebeurden onder meer op basis van cijfers uit het rijksregister en andere administratieve diensten. De studiedienst van de Vlaamse regering heeft geprobeerd om zo goed mogelijk het aantal leegstaande panden, koten en dergelijke uit de cijfers te filteren.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...