Stadswoning niet te koop Brugge Fort Lapin 27

  • Foto's
  • Street view
  • Ligging

‘Huis Geûens’, een parel in beaux-art stijl

Gepubliceerd op 17-9-2021

Stadswoning met 5 slaapkamers.

‘Huis Geûens’, een parel in beaux-art stijl, zelden gezien woon- en handelshuis op een A-locatie nabij de Brugse ring
We schrijven 1905. Jules Catulle, geslaagd ondernemer en eigenaar van meerdere pakhuizen aan  het ‘koophandelsdok’, de Brugse Docklands nabij Dampoort en Coupure, vindt aan Fort Lapin een geschikt bouwterrein voor een prestigieus woonhuis. Het wordt een dubbele woning met de allures van een Frans kasteeltje, ontworpen door de Brusselse architect Georges Martin, in een bouwstijl die het best als beaux-artstijl wordt omschreven, een stijl die zeer geliefd was tijdens de belle epoque periode en die duidelijk geïnspireerd was op de Franse Lodewijk XIV-stijl. Een felrood bakstenen gebouw, waarbij veel gebruik werd gemaakt van een witte kalkzandsteen, twee hoge bouwlagen, afgedekt met een gemansardeerd dak, bedekt met leien. Een bijzonder rijk interieur met witte marmere vloeren, planchers, pleisteren plafonds afgewerkt met sierlijk lijstwerk, plintlambrizeringen, binnendeuren met versierde kroonlijsten, fraaie marmeren schouwen, authentiek cementegels en faiences in Jugendstil, muurdecoratie in sjabloon. Kortom, reeds in 1905 deed het gerucht de ronde – en geruchten hebben meestal een grond van waarheid – dat dit meesterwerk wellicht een fortuin moet hebben gekost…Het pand dat wij hier aanbieden is de rechtse woning, oorspronkelijk bewoond door de schoonouders van Jules Catulle, en nadien door diverse handelaars, een scheepsmakelaar, een bestuurder (CEO avant la lettre) uit Oslo, een bloemenzaak, tot het door de huidige eigenaars werd aangekocht en na een minutieuse restauratie (hoofdaannemer Rony Loccufier) die 2 jaar heeft geduurd, in zijn oude glorie werd hersteld. Het is stedenbouwkundig vergund als eengezinswoning met handelszaak. Het BPA voorziet als mogelijke hoofdbestemmingen ééngezinswoningen, handel, detailhandel, horeca en kantoren.
Gelijkvloers : inkom en traphal in witte marmer, stijlvolle trap in beuk (de muur is gedecoreerd met foto’s van het Koningshuis), ontvangstkamer, vestiaire en toilet, 3 delige salon-suite, telkens afgesloten met meervoudige deuren in geslepen glas : voorsalon, tussensalon en wintertuin met plankenvloeren, houten lambrizering en marmeren schouwen, voorzetramen aan straatzijde, Goddin gaskacheltje in de de wintertuin. Overal unieke mouluren, rozassen, gesculpteerde deuren, … Ingerichte keuken in cementtegels met zicht op de tuin. 1 ste verdiep : overloop, 2 slaapkamers in plankenvloer, marmeren schouwen (er kan telkens een gashaard aangesloten worden), lambrizering. De muur tussen de 2 kamers werd weggenomen, er werden 2 poutrellen geplaatst.
Achterbouw : overloop met trap (6 treden), berging/opslagruimte, toilet in cementtegels (Jugendstil faiencetegels), slaapkamer 3. 2 de verdiep : nachthal met ingemaakte kast (cv installatie), lanterneau met veiligheidsglas erboven, slaapkamer 4 aan straatkant, grote slaapkamer 5 achteraan met marmeren schouw, badkamer met ligbad, lavabomeubel en toilet (plankenvloer, verluchting). Kelderverdieping :  knappe arduinen trap. 5 grote kelders, met brouwerij-installatie (niet begrepen in de verkoop-kan eventueel overgenomen worden), bevloering cementtegels, de muur van de voorste kelder is bezet met metrotegels,  radiatoren cv, 4 dubbel houten deur.
Ook het terras palend aan de wintertuin werd in zijn oude glorie hersteld (smeedijzeren trap en authentieke gele tegels, afkomstig van de Zeedijk van de Belgische kust). De vrij grote stadstuin werd onderhoudsvriendelijk aangelegd met witte grindsteentjes, buxushagen en beukenbomen. Het geheel werd afgewerkt met een antieke fontein.



 

Indeling : Slaapkamer (5)
  • Detailinfo
  • Financieel
3082856
Halfopen bebouwing
1905
2011
Ja conform
Ja
397 kWh/m²
icon epc epc_D
202003130002259936RES1
Nee
Inventaris van bouwkundig erfgoed
/
Woongebied
Niet van toepassing
Nee
Nee
Niet overstromingsgevoelig
Niet van toepassing

Welke rente krijgt uw buurman?

Benieuwd welke rentevoet anderen kregen voor hun woonkrediet? Kijk snel op renteopdevoet.be Deel uw rentevoet op renteopdevoet.be

Suggesties

Ontvang als eerste het nieuwe aanbod

Ontvang als eerste het nieuwe aanbod in Brugge in je mailbox

End Code